ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                          GEBELİK SONRASI  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

ÇOĞUL GEBELİK TAKİBİ

1- Öncelikle adet gecikmenizi takiben, son adet tarihinize göre 6-7 haftalık olduğunuzda bebeğin kalp atımının izlenmesi yeterli olacaktır. Kalp atımının izlenmesi durumunda düşük riskinizde bir miktar azalma olur. Ek olarak bu haftada kese sayısı belirlenerek gebeliğin ikiz, üçüz veya dördüz olup olmadığı belirlenebilir.

 

2- Gebeliğin 8-16. haftaları arasında ikiz veya üçüz gebeliklere ait zar yapılarının belirlenmesi gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkabilecek olası komplikasyonları öngörebilmek açısından oldukça önemlidir. Dolayısı ile zar yapısının değerlendirilmesi NT ölçüm zamanı yapılabilir. BU tür değerlendirmeyi muhtemelen riskli gebeliğinizi takip edecek olan perinatoloğun (perinatoloji uzmanı)yapması uygundur. Eğer üçüz veya dördüz gebelik taşıyorsanız, bu gebeliklere ait olası komplikasyonları doktorunuzla değerlendiriniz. Sağlıklı birey veya bireyler elde edebilmek için yapılabilecek olan redüksiyon-indirgeme işleminin gebeliğin 11-14. haftaları arasında yapıldığını unutmayınız. Bu tür girişimsel mutlak tecrübeli bir perinatolog tarafından gebeliğin 11-14. haftasında yapılmalıdır.

 

3- NT : Gebeliğin 11-14. haftaları arasında (yaklaşık 12. gebelik haftasında);

 

- Bebeklerin uygun pozisyonunda ense bölgesinde yer alan saydam alanın (NT) ölçülmesi,

 

- Burun kemiğinin saptanması

 

- Karaciğerin içinden geçen Duktus Venozus isimli damardan Doppler akımlarının ölçümü (gerekirse) ile size %75-80 oranında bebeklerde var olabilecek kromozomal hastalıklar (özellikle Down sendromu ve bebeklerde olabilecek kalp sakatlığı) hakkında bilgi verebilebilir. Bu test günümüz şartlarında ve teknolojisinde çoğul gebeliklerde olabilecek kromozom düzensizliğini öngörebilmekte en başarılı test olarak kabul görmektedir. Çoğul gebeliklerde birden fazla bebeğe ait hormon anne kanına karıştığı için, ikili-üçlü testler doğru (hassas) sonuç vermediği için bu testlerin yapılmasına gerek yoktur. Dolayısı ile NT ölçümü ve gerekirse Doppler bulgularının da değerlendirmeye katılması ile %75-80’lik başarı (Down sendromunu tespit edebilme) elde edilebilmektedir. Yine bu dönemde bebeklerin bulunduğu keselerin zar yapısının değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Bu durum, bebeğin ilerleyen gebelik haftası ile sahip olabileceği riskleri öngörmede önemli bir yer tutar. Bu haftada yapılan ultrasonografi ile bebekte var olabilecek tüm anomalilerin %30’u tespit edilebilmektedir (Örn: kafa kemiğinin olup olmaması, göbek fıtığının varlığı, eller ve ayakların oluşup oluşmadığı, mide ve mesanenin gözükmesi gibi). Çoğul gebelerde her bir bebek için Down sendromu (mongol bebek) riski 32 anne yaşından itibaren önemli bir artış gösterir. Dolayısı ile ultrasonografi sonuçları gerektirir (Örn: ense kalınlığı artışı) veya aile bebeklerde var olabilecek kromozom anomalisinin tespit edilmesini ister ise bebeğin eşinden doku parçası alma işlemi (CVS) uygulanır. Bu girişimsel müdahalenin doğruluk payı %99.9 olup, eğer bebeklerden birinde kromozomal düzensizlik saptanır ise bu erken gebelik haftalarında bize ilgili bebeğe müdahale şansı verir. Bu test gebelik boyunca bebekte var olabilecek kromozom düzensizliklerini tespit edebilmede en erken sonuç veren işlemdir.

 

4- Ayrıntılı-Detaylı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrasonografi): Normal şartlar altında yüz gebeliğin yaklaşık ikisinde (%2) bebekte anomali (sakatlık) vardır.Bu oran, tek yumurta ikizleri ve akraba evliliğinde iki katına (%4) çıkmakta olup, tüp bebek yöntemi ile hamile kalmış bebeklerde ise sakatlık görülme oranı %3-4’tür. Gebeliğin 17-18. haftasında bebeğin izlenmesiyle bazı yapısal anomaliler hariç (Örn: Beynin arka bölge anomalileri, bazı böbrek patolojileri vs) bir çok anomali (Örn: Nöral tüp defektleri) ve cinsiyet tayini yapılabilmektedir. Bu yapılacak ultrasonografide ana amaç, bebeklerde olabilecek sakatlıkları tespit edebilmektir. Kromozomal anomalili bebeklerde var olan bu belirteçler 15-20. gebelik haftası arasında bebekte bulunabilmektedir. Bu sebeple bu ultrasonografinin çoğul gebeliklerde vakit geçirmeden, genellikle 17. haftada yapılması uygundur. Ek olarak, bu haftalar bebeklerin ultrasonografik olarak net görüntülenmesi açısından en uygun haftadır. Bu haftada her bir bebek için yapılacak değerlendirme, fetüslerin gelişimini, amniyon sıvısı ve de eşini de değerlendirir.

 

5- Fetal Ekokardiyografi: Gebeliğin 21-22. haftasında yapılacak bu ileri düzey ultrasonografi (ayrıntılı-detaylı ultrason) ile amaç, fetüslerde var olabilecek kalp sakatlıklarını tespit edebilmektir. Tüm doğacak bebeklerde en sık görülen yapısal anomali, kalp sakatlıkları olduğu için (İkiz gebeliklerde her 100 doğumda bir izlenir) teşhis, gebeliğin yönetimi ve eğer bebekte bir kalp sakatlığı var ise doğum sonrası erken dönemde müdahale edebilmek adına bu haftada yapılacak olan bu ultrasonografi (fetal ekokardiyografi) oldukça önem kazanmaktadır.

 

6- Doğuma kadar Takip: Bu haftadan sonra bebeğinizin ikiz veya üçüz olma durumuna göre 30. haftaya kadar 2-3 hafta arayla ultrason kontrolüne ve anne adayının olası komplikasyonlar açısından değerlendirilmesi için perinatoloğa görünmeniz yeterlidir. Otuzuncu haftadan sonra doğuma kadar 7-10 günlük takipler önerilir. Bu tür çoğul gebelikler erken teşhis ve tedaviye yönelik olarak perinatolog (perinatoloji uzmanı) gözetiminde olmalıdır.

12. Haftada Üçüz Gebelik

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

> Tekil gebelik

> Çoğul gebelik

> Gebelikte sık görülen yakınmalar

melihatahanguven@yahoo.com

> Lohusalık

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30