ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                          GEBELİK SONRASI  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

 FETAL EKOKARDİYOGRAFİ

Bu işlem bu konuda tecrübeli bir Perinatolog (perinatoloji uzmanı) ve gelişmiş-uygun bir ultrasonografi cihazı ile anne karnındaki bebeğin kalbinde bir problem veya sakatlık olup olmadığına yönelik yapılan değerlendirmedir.

 

Nasıl Yapılır?

 

Kalbin sadece 4 odacık görüntüsü ile (resim 1) doğumda var olabilecek sakatlıkların yaklaşık %30’u tespit edilebilirken, ileri düzey fetal ekokardiyografi ile (damar çıkışları, venler, situs, Doppler değerlendirmesi, kapaklar ve akımlar) (resim 2) bu oran %90-95’lere çıkmaktadır ki bu orana bebekte ani ölüme neden olabilecek ve bebeği doğumdan sonra sıkıntıya sokabilecek kalp sakatlıkları dahildir. Uygulama bebeğin haftasına, pozisyonuna ve annenin kilolu olup olmamasına bağlı olarak 20-25 dakika sürmektedir

Kimlere Yapılmalı?

 

Sıklıkla, risk altındaki gebeliklere (daha önce kalp anomalili bebek doğurmak, ailede doğumsal kalp anomalisi öyküsü bulunması, hamilelikte zararlı ilaç kullanımı vs.) tavsiye edilmekle beraber, her anne adayı da yaptırabilir. Unutulmamalıdır ki, her kalp sakatlığı ile doğan 10 bebekten 8-9 tanesinde hiçbir risk faktörü yoktur. Ek olarak, yapılan ultrasonografik incelemenin bebeğe herhangi bir riski yoktur.

 

Kromozomal anomali ile doğan (Örn: Down sendromu) bebeklerin en az yarısında kalp sakatlığı olduğundan ve tarama testleri ile tespit edilemeyen Down sendromlu fetüslerin tespit edilmesinde önemli olduğundan bu uygulama kan testlerine ek olarak yapılabilir.

 

Neden Yaptırılmalı?

 

Günümüzde, her yeni doğan bebekte görülen kalp sakatlığı görülme sıklığı yaklaşık 8/1000 (büyük ve küçük kalp sakatlıkları) olup, bu rakam yaklaşık olarak 125 doğumda bir, kalp sakatlığı olan bebeğin doğduğunu ifade etmektedir.

Kalp anomalileri, yeni doğan bebeklerde olabilecek olası sakatlıklardan en sık izlenenidir. Ayrıca kalp sakatlıkları, yenidoğan bebeklerin ilk bir yıl içindeki ölümlerinin en sık sebebidir. Sıklığı itibari ile, Down sendromu (Mongol bebek), Nöral tüp defektlerinden (belde açıklık vs.) daha sık izlenmektedir. Olası bir kalp sakatlığı durumunda, bebeğinizde var olabilecek kromozom anomali riski de artacağı için, kalp anomalisinin anne karnında tespiti önemlidir.

 

Bununla birlikte, bazı kalp sakatlıklarına doğumdan sonra bebeğin yaşaması için acil müdahale etmek gereklidir. Bu sebeple anne karnında kalp sakatlıklarının ön tanısı çok önemlidir.

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

> Tekil gebelik

> Çoğul gebelik

> Gebelikte sık görülen yakınmalar

melihatahanguven@yahoo.com

> Lohusalık

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30