ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                          GEBELİK SONRASI  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

ERKEN GEBELİK (4-10 Hafta)

Erken gebeliğin kesin olmayan ilk ultrasonografik bulgusu rahim iç kısmını döşeyen tabakanın (endometriyum) yoğun olarak kalınlaşmasıdır ki bu görünüm son adet tarihinin ilk gününden sonraki 25. ve 29. günler arasında izlenir. Bu görünüm normal rahim içi gebeliğin kesin tanısını koydurmaz.

 

Normal rahim içi gebeliğin kesin olmayan ultrasonografideki (ultrason) ilk en önemli görüntüsü sıvı toplanması sonucu oluşan ve etrafında beyaz halosu olan düzgün siyah bir boşluktur. Bu görüntüye ikili gebelik kesesi (double desidual sac sign) denir. Sıklıkla; ikili gebelik kesesi görüntüsü vajinal yoldan yapılan ultrasonografide (Son adet tarihinin ilk gününden itibaren) yaklaşık 4 hafta 5 gün ve karından yapılan ultrasonda da yaklaşık 5. gebelik haftası içinde tespit edilir. Bu dönemde gebelik kesesi çapı yaklaşık 2-4 mm arasındadır. Gebelik kese çapının şüpheli anormal gebelikler (kese konturlarının düzensiz olması, ortalama kese çapının gebelik haftasına göre küçük olması, dış gebelik) açısından kanda bakılan beta HCG değeri ile doğrulanması ve karşılaştırılması son derece önemlidir. Gebelik kesesi günde ortalama 1.1 mm büyüme gösterir. Genellikle; karından yapılan ultrasonografide erken gebelik kesesi bulgusu vajinal yoldan yapılan ultrasona göre 1 hafta geç görülebilir.

 

Normal rahim içi gebeliğin gebelik kesesi içinde görülen ilk yapısı yolk kesesidir (yolk sac). Yolk kesesi, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 20 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ise ortalama kese çapı 8 mm iken görülebilmelidir. Beşinci ve 10. gebelik haftaları arasında izlenebilen yolk kesesinin çapı 8 mm’nin üzerinde olması anormal gebelik riski ile ilişkilidir.

 

Yolk kesesinin izlenmesinden sonra ikinci bir değerlendirme ile yolk kesesine bitişik embriyo izlenebilmelidir. Bu oluşuma fetal kutup (fetal pol) adı verilir. Embriyo, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 25 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 16 mm iken izlenmelidir. Kardiyak aktivite embriyonik hayatı meydana getirir. Embriyo 5 mm. ve üstü uzunluğunda iken karından yapılan yüksek çözünürlüklü ultrason ile bebeğin kalp atımları (kardiyak aktivite) embriyonik yapı içinde kıpırtı şeklinde izlenebilir. Bu dönem 6. haftaya denk gelir. Vajinal yoldan yapılan ultrasonda embriyo 2-4 mm. uzunluğunda iken de kalp atımları izlenebilir. Bu kadar erken dönemde kalp atımlarının izlenememesi gebeliğin anormal olduğu anlamına gelmez. Böyle bir durumda yaklaşık 1 hafta sonra tekrarlanan ultrasonografik incelemede sağlıklı bir gebelikte fetal kalp atımları izlenebilmelidir. Gebeliğin 6. haftasından itibaren kalp atımlarının izlenmesi ilk üç ay içinde (12 hafta) düşük yapma riskinin büyük olasılıkla azaldığının işaretidir. Yine bu haftadan (altıncı gebelik haftası) itibaren bebeğin boy ölçümü diye tabir edilen "CRL" (baş-popo mesafesi) ölçülerek gebelik haftası ile uyum değerlendirilir.

 

Gebelik haftası ilerledikçe bebeğe ait yapılar ultrasonografide izlenebilir hale gelir.

 

6-7. haftalarda beyin keseciği belirginleşir.

 

8. hafta civarında bebek ani ve hızlı sıçrama hareketleri yapmaya başlar ve ultrasonografide izlenebilir.

 

9. haftada kol ve bacak taslakları belirginleşir.

 

10. haftada bebeğin yüzü belirginleşmeye başlar ve yolk kesesi kaybolur.

 

11. haftada plasenta oluşmaya başlar.

 

12. haftada vücut dışında gelişen bağırsaklar karın boşluğuna yerleşir ve karın duvarı kapanır

 

7. gebelik haftasında izlenen bir kese ; Kese içinde Yolk Sac ve Fetüs izlenmektedir.

8-11. gebelik haftaları arasında bebeğin 4 boyutlu Videosu :

Bu görüntüler araştırma amaçlı kısa süreli çekimlerin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. İlk 12 gebelik haftasında 3 veya 4 boyutlu görüntüleme kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

> Tekil gebelik

> Çoğul gebelik

> Gebelikte sık görülen yakınmalar

melihatahanguven@yahoo.com

> Lohusalık

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30