ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                          GEBELİK SONRASI  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

CVS ( Plasentadan Biyopsi Alma - Koryon Villus Örneklemesi )

Koryon villus, bebeğe ait gelişmekte olan plasentanın (eş) bir kısmıdır. CVS, anne karnının uygun yerinden ince bir iğne yardımı ile girilmesini takiben (tıpkı amniyosentezdeki gibi) plasenta dokusunun uygun yerinden koryon villus örneklemesi (1-2 cc doku örneği) yapılmasına verilen isimdir. Şekilde görüldüğü gibi işlem sırasında bebeğin kesesi içine girilmediğinden bebeğe zarar vermeden müdahale yapılmaktadır.

 

Bu işlem mutlaka tecrübeli bir Perinatolog (perinatoloji uzmanı) tarafından gerçekleştirilmelidir.

 

CVS işlemi tıpkı ikizlere uygulanabilen Amniyosentez gibi, çoğul gebeliklerde de uygulanabilmektedir. İkizlerde CVS işlemi her bir bebeğin plasentasından ayrı örnekleme ile yapılır. İşlemin Amniyosenteze göre artısı, sonucun erken dönemde öğrenilmesi ve elde edilen sonuca göre erken dönemde bebeklere müdahale edebilme şansının olmasıdır. Halbuki Amniyosentez uygulaması en erken 16-17. gebelik haftasında yapılabiliyorken, CVS 11. gebelik haftasından itibaren yapılabilmektedir.

 

Teknik olarak işlemin uygulanışı amniyosentezle aynıdır. Tek fark, Amniyosentez işleminde iğne bebeğin kesesinin içine girmekte olup, CVS işleminde plasenta (eş) içindedir ve iğnenin bebeğe temas etme riski CVS’te yoktur. CVS ile tıpkı Amniyosentezde olduğu gibi bebeğe ait kromozom yapısı %99.9 güvenirlikle tespit olunur. Teorik ve koruyucu olarak CVS 10 ve 10. haftanın altındaki fetüslere uygulanmaz. Sıklıkla 11-14. gebelik haftası arasında uygulanmakta olup kültür sonucu 15-20 gün arasında alınır. Gerekirse belli kromozomlara ilişkin sonuçlar FISH yöntemi ile bir günde elde edilebilmektedir. Bu test sadece kromozomal anomalileriyle ilgilidir. BEBEKTE OLASI YAPISAL ANOMALİLERİ (SAKATLIKLARI) göstermez.

 

CVS işlemi, ameliyathane şatları gerektirmeyen yaklaşık 10-15 sn’lik bir işlemdir. Tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde Amniyosentez ve CVS işlemleri sonrası olabilecek gebelik kayıp oranları yaklaşık aynıdır (yaklaşık 1/500). Bilinmesi gereken hekimin tecrübesine bağlı olarak bu düşük riskinin değişebileceğidir. CVS ve Amniyosentez işlemleri sonrası materyalin ürememe problemi uygun numune alındığı takdirde yok denecek kadar azdır. CVS ve Amniyosentez sonrası işlem uygun olarak yapıldığı takdirde kültürde Mozaiszm oranı aşağı yukarı aynıdır (1/200). 10-20 yıl öncesine kadar CVS’in az uygulanırlığı ve materyalin yanlış alınmasına sekonder gelişen komplikasyonlar sebebi ile (düşük ve ürememe) CVS'in uygulanımı hep alt seviyede kalmıştı. Günümüzde kromozom anomalilerinin tespitine yönelik ilk trimester tarama testlerinin etkinliğinin artması (ikili kombine test) ve sonucunu takiben anne adaylarının erken sonuç almak istemesi sebebi ile CVS ön plana çıkmaktadır.

 

Eğer anne adayının bebeğinde kromozom tayinini gerektirecek bir durum var ve bebekte 11-14. haftalar arasında ise CVS ile sonucunuzu amniyosenteze göre çok daha erken dönemde öğrenebilmektesiniz. Unutulmaması gereken, CVS uygulayan hekim sayısının kısıtlı olduğu ve bu işlemde tecrübenin, işlemin güvenirliliğinde ve komplikasyonların azalmasında önemli bir yer tuttuğudur. CVS işlemine sekonder enfeksiyon riski yok denecek kadar azdır (1/1000). Dolayısıyla, işlem öncesi anti-bakteriyel bir ajanla işlem yapılacak bölgenin temizlenmesi yeterlidir.

 

CVS işleminde hissedilecek ağrı basit bir iğne enjeksiyonundan farklı değildir. İşlemden sonra seyahat edimesinde ve yürümekte sakınca yoktur. İstirahat  şart değildir.

 

Girişim yapılacak bölgeye anestezi amaçla ikinci bir iğne uygulamasının anlamı yoktur. CVS işlemi için ameliyathane şatlarına ihtiyaç olmayıp, yaklaşık 10 sn süren bir işlemdir.

 

Müdahale sonrası Rh uyuşmazlığı olan çiftlerden anne adayına Anti-D uygulaması 72 saat içinde önerilmektedir.

 

Şekilde görüldüğü gibi CVS ve Amniyosentez uygulamasında iğne anne karnının uygun yerinden girmekte olup, Amniyosentezde iğne bebeğin kesesi içine, CVS'de ise iğne bebeğin eşi'ne (plasenta) yönelmektedir.

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

> Tekil gebelik

> Çoğul gebelik

> Gebelikte sık görülen yakınmalar

melihatahanguven@yahoo.com

> Lohusalık

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30