ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

AYRINTILI – DETAYLI ULTRASONOGRAFİ

İleri Düzey (Ayrıntılı - Detaylı) Ultrasonografi Nasıl Yapılır?

 

İleri düzey ultrasonografi; bebeğin rahim içindeki duruşu, amniyon sıvısı miktarının değerlendirilmesi, plasentanın yerinin ve özelliklerinin değerlendirilmesi ve bebeğin bedensel gelişimini değerlendiren ölçümlerin (Örn; kafa çapı ve çevresi, karın çevresi, uyluk kemiği ölçümü) alınmasıyla başlar. Bu ölçümler bize bebeğin kilosunu verecek ve gelişimini takip etmede faydalı olacaktır. Bu haftalarda ve ilerleyen gebelik haftasında bebeğin boy ölçümü yapılmamaktadır. “Boy ölçümü” diye tabir edilen CRL (baş-popo mesafesi) genellikle gebeliğin 11-14. haftası arasında yapılır ve bu haftaya özgü bir ölçümdür.

 

İleri Düzey (Ayrıntılı - Detaylı) Ultrasonografiyi Kim Yapmalı ve Nelere Bakılır?

 

Bu işlem mutlaka tecrübeli bir Perinatolog (perinatooji uzmanı) tarafından gerçekleştirilmeli ve gereğinde girişimsel müdahalede bulunabilmelidir.

 

Normal şartlar altında yüz gebeliğin yaklaşık ikisinde (%2) bebekte anomali (sakatlık) vardır. Bu oran, tek yumurta ikizleri ve akraba evliliğinde iki katına (%4) çıkmakta olup, tüp bebek yöntemi ile hamile kalmış bebeklerde ise sakatlık görülme oranı %3'tür. Dolayısı ile yukarda belirtilen değerlendirmeyi takiben genellikle takip edilen sıraya göre baş ve yüz bölgesi, boyun bölgesi, kollar ve bacaklar, omurga kanalı, göğüs kafesi içindeki yapılar, karın içindeki yapılar ve genital bölge ayrıntılı olarak değerlendirilir. Değerlendirmede her bölge hem uzunlamasına hem de yatay kesitlerde taranır. Bu taramada her bölge kendi içinde detaylı değerlendirilerek sakatlık ve anormallik açısından taranır. Bu ultrasonografi ile amaç bebekte olası sakatlıkları tespit etmek ve bebekte var olabilecek olası kromozom anomalilerine (Örn: Down sendromu) yönelik belirteçleri tespit etmektir. Tespit olunan bu belirteçlerden sonra Down sendromlu bebek doğurabilme riskniz tekrar hesaplanır ve gerekirse Amniyosentez (su alma) uygulanabilir.

 

Perinatolog tarafından gerçekleştirilecek bu ultrasonografi ile fetüste var olabilecek şu sakatlıklar anne karnında tespit edilebilir

 

1. Kafa ve kafa içi (beyin) problemleri (örn: beyinin parçalarında eksiklik, kafada su toplama vs.)

2. Yüz ve yüze ait sakatlıklar (örn: göz lensinin olmaması, dudak ve damak yarıkları, çene yapısı vs.)

3. Omurga üzerinde yer alabilecek sakatlıklar (örn: belde açıklık, kemiklerde eğrilik veya eksiklik vs.)

4. Göğüs ve karın boşluğuna ait sakatlıklar (örn: iç fıtık, dış fıtık, akciğer ve karaciğer problemleri, mide-bağırsaklara ait problemler, böbrek ve idrar kesesine ait problemler vs.)

5. El ve ayaklardaki kemik sayıları ve şekil bozukluğu (kol ve ayak kemiklerinde eksiklik, elde ve ayakta içe - dışa dönüklük vs.)

6. Bebeğin içinde bulunduğu suya ve plasentaya (eş) ait problemler (suyun azalması veya artması, plasentanın anormal yerleşimi vs.)

 

Bu uygulama sırasında kalp genellikle (sadece riskli hastalar erken haftada değerlendirilir) detaylı olarak incelenmez.

 

Kalbin detaylı değerlendirilmesi (fetal ekokardiyografi-kalp sakatlığı taraması) sıklıkla ve rutinde 21-22. hafta arasında yapılır.

 

İleri Düzey (Detaylı) Ultrasonografi İle Ne Zaman Yapılır?

 

Bu değerlendirme sıklıkla gebeliğin 17-23. haftaları arasında uygulanmakta olup, olası sakatlıkları ve anormallikleri erken tespit edebilmek adına 17. haftada yapılabilir. Bu haftada uygulamanın yapılması bazen 3-4 hafta sonra olgunun tekrar değerlendirilebilmesini gerektirebilmektedir (Örn: serebellar anormallikler). Fetüste izlenen kromozomal anomalilere yönelik belirteçlerin çoğunun 15-20. gebelik haftası arasında gözlendiği ve değerlendirme sonrası bebekte kromozomal anomali için risk artışı olur ise Amniyosentezin (su alma) bu dönemde yapıldığı unutulmamalıdır.

                  GEBELİK ve TESTLER  >

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                          GEBELİK SONRASI  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

İleri Düzey (Detaylı) Ultrasonografi 3 veya 4 Boyutlu Uygulama Gerekir mi?

 

İleri Düzey Ultrasonografi uygulamasının yapılması tamamen iki boyutlu ama bu amaca hizmet edebilecek gelişmiş bir ultrason cihazi ile olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, değerlendirmeyi yapan bu konuda deneyimli hekimdir, ultrason cihazı sadece bu amaca hizmet eder.

 

İleri Düzey Ultrasonografi (ayrıntılı-detaylı ultrason) sırasında 3 veya 4 boyulu değerlendirmeye ihtiyaç yoktur.

 

Bu değerlendirme tamamen 2 boyutlu ile gerçekleştirilmektedir. Dolayısı ile gelişmiş bir ultrasonografi cihazı ve en önemlisi bu konuda tecrübeli bir Kadın Doğum Hekimi eşliğinde bu işlem yaklaşık 20 dakika sürmekte olup işlemin bebeğe herhangi bir zararlı bir etkisi yoktur.

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

> Tekil gebelik

> Çoğul gebelik

> Gebelikte sık görülen yakınmalar

melihatahanguven@yahoo.com

> Lohusalık

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30