ANA SAYFA

HASTA HİKAYELERİ

GÖRÜNTÜLER

SIK SORULANLAR

İLETİŞİM

MEDYA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

0(216) 629 79 14 - 0(216) 629 79 24 - 0535 663 07 57

Hamilelik / Dogum

                  GEBELİK ve TESTLER  >

                  GİRİŞİMSEL MÜDAHELELER  >

                  GEBELİK ve ULTRASON  >

                   ERKEN GEBELİK ve NT  >

                    GEBELİK TAKİBİ  >

                          GEBELİK SONRASI  >

                    GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN YAKINMALAR  >

LOHUSALIK NEDİR ve ANNEYİ NELER BEKLİYOR ?

Doğumdan sonraki 6 haftalık sürece lohusalık periyodu denir. Eskiden beri söylenen kırkı çıkma deyimi bu 6 haftalık süreçten gelmekte olup annenin gebelik öncesi durumuna döneceği bir periyottur.

 

Artık annesiniz, bebeğinizle özellikle konuşarak temas kurun. Bebeğinizin ilk 2 ayda cisimleri karaltı şeklinde görür ve renk algısı yoktur. Dolayısı ile sesiniz ve kokunuz bebeğinizle sizi aranızda teması sağlayan en önemli unsur olacaktır.

 

Bu dönemde doğum sonrası rahmin küçülmesi ile yaşanan kanama günden güne azalacak ve rengi kırmızıdan açık kırmızı ve sarımsı bir renge dönüşecektir.

 

Vajinal doğum (epizyotomi-doğum kesisi) veya sezaryen sonrası dikiş yerlerinizde doğumdan bir hafta sonra iyileşme başlamıştır. Özellikle emzirme sırasında salgılanan süt hormonu ile beraber rahimde kasılma artacak ve kasıklarınızda ağrı hissedeceksiniz.

 

Doğumu takiben ellerde ayaklarda belirgin şişlik olabilir bu geçici bir durum olup bol terleme ve idrar yapılması ile bu ödem atılır.

 

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da meme başı çatlaklarıdır. Özellikle emzirme sonrası bir miktar anne sütünün meme başına sürülmesi çatlakların azalması için faydalı olacaktır. Ama en önemlisi bebeğin başını dik ve uygun pozisyonda tutmaktır. Eğer bunu yapmazsak ne yaparsak yapalım meme başında yara olur. Bu yara enfekte olup memenizde abse, annede ateşe sebep olabilir. Hatta bu durum daha da ileri gidip absenin boşaltılması için cerrahi müdahaleye bile gerek duyulabilir.

 

Lohusalıkta bir diğer sorun da; lohusalık depresyonudur. Bu durum doğum sonrası gözlenen hüzün (babyblues)den ayrılmalıdır. Depresyonda sıklıkla uykusuzluk, ağlama gibi belirtiler olur. Ayırt edici durum için psikolog, psikiyatr, kadın doğum uzmanı ile görüşün.

Doğumu takiben genel bir ultrason ve rahim ağzı smear değerlendirmesi için 6 hafta sonra kadın doğum uzmanınıza görünmelisiniz.

 

Doğum sonrası ilk adet doğumu takip eden 5-6 hafta sonra olabileceği gibi bir yıla kadarda uzayabilir. Bebeği emzirmeyle beraber salgılanan prolaktin hormonu nedeniyle düzenli bir yumurtlama olmayabilir ve adet olunmayabilir. Bu süreçte doğru bir şekilde korunma olmaz ise farkında olmadan hamile kalabilirsiniz ve siz gebe olduğunuzu bilmeden halen doğum sonrası adet görmüyorum diye düşünebilirsiniz. Bu sebeple doğumu takiben 6. ayda halen adet görmüyorsanız siz yine de kadın doğum uzmanınıza bir görünün.

Bilgilendirme

Ultragebelik

Hamilelik - Doğum

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk

tamamiyle ziyaretçiye aittir.

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

> Doppler videolar

> Hafta hafta gebelik

> Tekil gebelik

> Çoğul gebelik

> Gebelikte sık görülen yakınmalar

melihatahanguven@yahoo.com

> Lohusalık

Site içerisinde yer alan tüm metinler Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN 'e aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

©Prof.Dr.Melih Atahan GÜVEN  2010 - 2017 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30